
Fra Reklame til Startups: Håvard Windstads Reise
Håvard Windstad deler sine erfaringer fra reklamebransjen til startups, med fokus på læring, feilgrep og suksesser.
Etter mange år i reklame- og mediebransjen har Håvard Windstad valgt en ny retning.
Nå satser han for fullt på startups, investeringer og mentorroller, samtidig som han er engasjert i Econa.
I dette intervjuet forteller han om sine erfaringer, feilgrep og suksesser – og hvorfor det er viktig å våge å si hårete mål høyt.
Fra reklame til startups
– Hva er de viktigste prosjektene eller initiativene du er involvert i?
– Etter mange år i reklame- og mediebyrå har jeg brukt mye tid de siste årene på å skape noe eget i stedet for kun å bytte tid mot penger, sier han.
Nysgjerrigheten ble vekket gjennom spennende folk i oppstartsmiljøet i Oslo og investeringer i unoterte aksjer. Etter hvert ble han leder av mentorprogrammet hos Smart Innovation Norway, der han fikk dypere innsikt i utfordringene i tidlig fase.
– Gjennom å involvere meg som mentor og investor fikk jeg sitte på første rad og studere hva selskapene gjorde og hvilke resultater de skapte, forteller han.
Nå er han direkte involvert i to startups: en medisinsk startup som jobber med ereksjonsproblematikk, og en sosial medieplattform bygget rundt en direkte forretningsmodell der kreatøren – ikke annonsørene – prioriteres.
– Begge selskapene lanserer tidlige produktversjoner mot globale markeder i år. Det medisinske selskapet riktignok i en annen nisje, men mer om det en annen gang, sier han med et smil.
Lærdommer fra entreprenørskap
– Hvilke feil har du gjort, og hva har vært dine største suksesser?
– Jeg har gjort masse feil underveis, først og fremst knyttet til risikospredning. Jeg har brukt både tid og penger på folk og prosjekter jeg i dag ville gått forbi, sier han ærlig.
Motivasjonen for å gå inn i tidlig fase var å akselerere læring og få innblikk i team og teknologier han ellers ikke ville hatt kjennskap til.
– Det har slått til. Det er ingenting du lærer så mye av som 'skin in the game', sier han.
Gjennom erfaring har han sett hvor avgjørende gründerteamet er.
– Påkjenningen er ekstrem, og jeg har sett folk miste både fokus og mental helse i forsøket. Resultatet blir fort handlingslammelse og at tid og penger renner ut, forklarer han.
Han understreker også viktigheten av å møte kunder tidlig nok.
– Mange bruker for mye tid på idé og produkt. Det er åpenbart sett i ettertid, men ikke når du står midt oppi det, sier han.
Stort engasjement i Econa
– Hva er din rolle i Econa, og hva brenner du spesielt for i dette arbeidet?
– Jeg er medlem av styret i regionen min. Vi skal skape fysiske møteplasser for medlemmene, sier han.
Econa er en interesseforening for økonomer, og arrangementene handler om nettverk og faglig inspirasjon. Han trekker frem hvordan han har jobbet for å gi medlemmene verdifulle innspill utenfor rene økonomifaglige temaer.
– Sist kurs handlet om søvn og hvordan det påvirker helse, trivsel og prestasjon. LinkedIn-eksperten Fredrik Fornes hjalp medlemmene å optimalisere profilene sine, forteller han.
Neste arrangement setter fokus på Chuls Metode – å våge å si hårete mål høyt.
– Vi legger det til en vinbar i Moss og hjelper samtidig det lokale næringslivet litt, legger han til.
Chul Christian Aamodt, Chuls metode og Fritt Ukraina
Chul Christian Aamodt er partner i Metrics Venture. Som foredragsholder har han valgt å donere alt honorar videre til organisasjonen Fritt Ukraina.
– Econa har valgt å engasjere Chul Christian Aamodt som foredragsholder. Hva ligger bak denne beslutningen?
– Econa er forsiktig med politiske standpunkt, men mitt oppdrag er å skape gode arrangementer. Chul har mye å lære bort, både som selskapsbygger og når det gjelder å vise engasjement for en sak man tror på, sier han.
Han mener at personlig standpunkt gjør ledere tydeligere.
– Selv sympatiserer jeg med Fritt Ukraina, men foredraget vil være nyttig uansett hvor man står i konflikten, sier han.
– Hva blir temaene, og hva kan deltakerne forvente seg?
– Chul er ekstremt tydelig på forretningsmålene i selskapene han er involvert i. Han sier høyt til folk utenfor organisasjonen hva de skal oppnå, mens mange andre velger å holde det internt, forklarer han. Dette kaller han "Chuls metode".
Han er spent på å høre hvordan metoden har fungert i praksis – og hvordan det føles å bomme på et mål som er proklamert offentlig.
– Målgruppen er Econa-medlemmer i regionen, men arrangementet er åpent for andre som vurderer å bli medlem. Følg med på et sosialt medie nær deg for mer informasjon, avslutter han med et smil.
I tillegg til spennende foredrag kan man oppleve en av mosseregionens små perler, vinbaren Oh Dear.
Tid og sted:
- Mandag 5. mai, klokken 18:00.
- Adresse: Vinbaren Oh Dear, Bernt Ankers Gate 10, Moss. Noen få meter fra Hotel Riviera.