Hvordan AI Revolusjonerer Læringsteknologi

Anne Lise Hagen Fredriksen utforsker AI-drevet læring og fremtidens hyper-personaliserte utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Læringsteknologi har gjennomgått en revolusjonerende utvikling de siste årene, og med kunstig intelligens (AI) i førersetet er vi vitne til en transformasjon som utfordrer tradisjonelle forretningsmodeller. Anne Lise Hagen Fredriksen deler sine innsikter om trender, utfordringer og fremtidsperspektiver innen læringsteknologi.

Fra spisskompetanse til allemannseie

– Læringsteknologi var tidligere noe som primært ble drevet av spesialiserte fagmiljøer, hovedsakelig innen utdanningssektoren, forteller Fredriksen. Etter hvert begynte større virksomheter å digitalisere internopplæringen, men det var fortsatt fagekspertene som styrte innholdet. Behovet for digitaliserte læringsløsninger skapte et marked for profesjonelle leverandører og konsulenttjenester.

Hun påpeker at dette har ført til en stor konkurransesituasjon, der stadig flere aktører tilbyr digitale læringsplattformer og forfatterverktøy. 

– Tidligere var kostnadene for å implementere læringsteknologi høye, men etter hvert har virksomheter rekruttert egne eksperter innen læringsdesign. Dette har skapt en helt ny profesjon og utdanningstilbud innen UX, UI, UU og interaksjonsdesign.

Med AI har utviklingen akselerert betraktelig. 

– I dag kan hvem som helst utvikle digitalt læringsinnhold raskt, uten tidligere erfaring. Dette utgjør en disruptiv innovasjon, der deler av den eksisterende forretningsmodellen blir irrelevant – spesielt innen innholdsproduksjon, sier hun.

Læring som konkurransefortrinn

Fredriksen peker på at en av de viktigste trendene for organisasjoner som NBBL er økt forståelse av kompetanse som en konkurransefordel. 

– Læringsdata gir virksomheter muligheten til å styrke forretningsmodellen sin. Smart bruk av AI kan predikere fremtidige kompetansebehov og hjelpe ledere med planlegging av opplæring.

Hun understreker at digitalisering av opplæringsporteføljen effektiviserer arbeidshverdagen. 

– Ansatte forventer å finne løsninger på problemer umiddelbart, uten å vente på hjelp. Det er også krevende å sette av tid til lengre kurs. Mikrolæring, med korte og relevante moduler, er derfor en lavthengende frukt for å gjøre kompetanseutvikling mer tilgjengelig.

Læring er mer enn teknologi

Selv om digitale verktøy er en viktig del av kompetanseutvikling, understreker Fredriksen at teknologi alene ikke skaper en lærende organisasjon. 

– Læring er en sosial aktivitet. Det handler om å skape en god læringskultur der ansatte får rom til å utvikle seg og teste nye verktøy. Dette må forankres i ledelsen, ellers blir ikke de digitale verktøyene brukt systematisk.

Erfaringer fra feltet

Fredriksen har lært mye gjennom arbeidet sitt med kompetanseutvikling i skjæringspunktet mellom teknologi og læring. 

– En av de viktigste innsiktene jeg skulle ønske jeg hadde tidligere, er hvor avgjørende det er å ha god bestillingskompetanse. Mange virksomheter kjøper løsninger uten å være sikre på hva de faktisk trenger.

Hun trekker frem flere lærdommer: 

– Brukeropplevelse er essensielt. Hvis et system er tungvint eller uinspirerende, vil det ikke bli brukt, uansett hvor bra innholdet er. Testing underveis er avgjørende for å sikre en god opplevelse. Og ikke minst: Implementering er mer enn bare å rulle ut en ny plattform – det krever kulturendring og innsalg internt.

Fremtidens læring – AI og hyper-personalisering

AI kommer til å endre læringslandskapet fundamentalt, mener Fredriksen. 

– Vi går mot en tid der læringsinnhold blir hyper-personalisert. AI vil kunne analysere den enkeltes læringsstil, ferdighetsnivå og preferanser, og tilpasse kursene deretter. Vi vil også se AI-drevne læringsassistenter som gir umiddelbar veiledning og hjelper ansatte å lage sine egne kompetanseplaner.

Hun tror at AI på sikt vil utfordre utdanningsinstitusjonene. 

- Det finnes i dag allerede mulighet for automatisert eksamen ved et tastetrykk, men da på et forhåndsbestemt pensum. Særlig gjelder dette multiple choice eksamener man kan ta når det passer. Da blir det generert en unik eksamen til deg. Det er ikke utenkelig at vi får automatiserte eksamener og individuelle sertifiseringer generert basert på egendefinert innhold ved et tastetrykk. Dette kan endre hele utdanningsmarkedet.

På kort sikt mener hun at AI vil forenkle innholdsproduksjon og kvalitetssikring. 

– Vi kan forvente at AI vil kunne sjekke at læringsinnholdet er oppdatert flere ganger daglig og rette eventuelle feil umiddelbart. Samtidig må vi sikre at disse løsningene er trygge, og at personvern blir ivaretatt.

Slik får du ansatte til å ta i bruk ny teknologi

Saken er skrevet med kunstig intelligens

Spørsmål er generert med kunstig intelligens.

Svarene satt inn i intervjuteksten ved bruk av kunstig intelligens.

Teksten er kvalitetssikret av et menneske.

For at ansatte skal omfavne kontinuerlig kompetanseutvikling, må organisasjoner skape engasjement og fellesskap rundt læringen. 

– Folk lærer i ulikt tempo. En trygg læringskultur er avgjørende for at alle skal bli med, sier Fredriksen.

Hun understreker viktigheten av integrasjon: –

 Jo tettere kobling det er mellom læringen og daglige arbeidsoppgaver, jo mer relevant og nyttig oppleves den. Opplæring må være lett tilgjengelig på flere flater, med enkelt brukergrensesnitt og mulighet for personalisering.

Til slutt peker hun på et grunnleggende suksesskriterium: 

– Den bedriften som har best kultur for læring, vil sitte med de sterkeste kortene i fremtiden. Læring er ikke bare en investering i teknologi, men i mennesker og organisasjonens fremtidige konkurranseevne.

Powered by Labrador CMS